Descoperă NIVEA

Caut informații sau produse pentru

Radiațiile UV

Radiațiile UV și efectele asupra pielii

Ce trebuie să știi atunci când soarele răsare.

Când soarele strălucește, aduce cu sine toate culorile și undele luminii. Și fiecare tip de radiații are efecte diferite. Însă, doar radiațiile UV pot afecta pielea.

Sfaturi utile despre radiațiile UV

Efectele radiațiilor UV sunt invizibile și insesizabile

Radiațiile UV emise de soare sunt peste tot în jurul nostru. Ele vin în contact cu pielea atât în mod direct, cât și indirect. Intensitatea radiațiilor UV depinde de sezon și sunt mai intense vara și iarna. Riscurile asociate cu acestea depind, la fel, de sezon. Proporția de raze solare care provoacă arsuri, UVB, este mai ridicată în lunile de vară decât în cele de iarnă. Mai mult, intensitatea radiațiilor UVB se schimbă pe parcursul zilei. Poate fi de 150 de ori mai mare la prânz decât la ora 18.00. Radiațiile UVA nu fluctuează atât de mult. De aceea, este important să ne protejăm de ele pe tot parcursul zilei.

Când radiațiile UV ajung în contact cu pielea

Radiațiile UVA

Radiațiile UVA nu cauzează simptome vizibile imediat la nivelul pielii, însă pătrund adânc în straturile acesteia și crează radicali liberi ce pot dăuna celulelor pe termen lung.

Ai grijă când te bucuri prea mult de un lucru bun

Radiațiile UVB

Razele UVB penetrează doar epiderma. Ele sunt responsabile de apariția bronzului, dar și de apariția arsurilor solare și a cancerului de piele.

Intensitatea radiațiilor UV

Când strălucește soarele mai intens?

Radiațiile UV ajung la pielea noastră cu intensități diferite atât în mod direct, cât și indirect, spre exemplu prin reflexia lor din nisip. Intensitatea depinde de foarte mulți factori, incluzând momentul din an și din zi, suprafețele reflectorizante, distanța de la Ecuator și înălțimea față de nivelul mării.

Nu doar vara avem parte de cantități semnificative de radiații UV

Radiațiile UV

Intensitatea radiațiilor UVB ce cauzează arsurile solare este la nivelul maxim pe timpul verii, în jurul prânzului, aproape de Ecuator, la altitudini înalte, în și în afara apei, la zăpadă sau când ne aflăm în apropierea unor suprafețe ce reflectă lumina.

Câteodată mai puternice, câteodată mai slabe

  • Zilnic: Intensitatea radiațiilor UVB este în legătură directă cu poziția soarelui și schimbările care au loc pe parcursul zilei. Poate fi de 150 de ori mai mare la amiază decât la ora 18.00. În general, ar trebui să evitați să stați excesiv la soare și la plajă între orele 11 a.m. și 3 p.m.
  • Sezonier: Intensitatea radiațiilor UV depinde de sezon și este mai puternică vara decât iarna. Riscurile asociate cu intensitatea radiațiilor UV  variază, de asemenea. Proporția de radiații UVB ce cauzează arsurile solare și cancerul de piele este mai mare vara decât iarna. Pe parcursul anului, proporția de radiații UVA este supusă unor fluctuații mult mai mici decât în cazul radiațiilor UVB. Riscurile asociate cu radiațiile UVA pot fi gândite ca având un nivel constant de-a lungul anului. De aceea protecția UVA este întotdeauna importantă, chiar și pentru perioade mai scurte de timp.
  • Geografic: Atât intensitatea generală de radiații UV, cât și proporția de raze UVB crește pe măsură ce ne apropiem de ecuator - spre deosebire de razele UVA, care sunt la aceeași intensitate pe toată suprafața globului.
  • Norii: Norii pot diminua sau intensifica cantitatea de radiații UV ce ajunge la noi. Totuși, deoarece norii afectează doar foarte puțin nivelul intensității radiațiilor UV este necesar să ne protejăm chiar și în zilele de vară înnorate.
  • Altitudinea: În Europa Centrală intensitatea radiațiilor UVB crește cu 15-20% la fiecare 1000 de metri deasupra nivelului mării. La o altitudine de 3000 de metrii, ajunge undeva la 50%. Asta înseamnă că trebuie să folosești un factor de protecție mai mare pe măsură ce te afli la o altitudine mai mare. 
  • Umbra: Chiar dacă umbra ne oferă o protecție importantă față de radiațiile solare, nu ne protejează complet de acestea. O cantitate importantă de lumină poate fi reflectată de suprafețele care ne înconjoară. Recomandăm să folosiți produse de protecție solară NIVEA SUN chiar și la umbră. 
  • Apa, nisipul, zăpada și chiar și pâlcuri de iarbă pot reflecta razele UV și pot crește intensitatea efectelor sale asupra pielii noastre. Iarba crește intensitatea radiațiilor UV cu 6%, apa cu 10%, nisipul cu 15 până la 25% și zăpada cu mai mult de 30%.

Recomandările noastre