Descoperă NIVEA

Caut informații sau produse pentru

De ce transpirăm

De ce transpirăm?

Înțelege ce este transpirația și cum poți rămâne fresh

Transpirația este un răspuns natural la anumite niveluri de temperatură, mișcare și diverse situații din viața de zi cu zi. Descoperă cum poți preveni transpirația în timp ce rămâi în armonie cu corpul tău!

Ce este transpirația?

Transpirația este de fapt un amestec de apă și sare, fiind modalitatea naturală prin care corpul își monitorizează temperatura.

Sistemul propriu de răcire al corpului

woman-splashing-in-ocean

2,6 milioane de glande sudoripare se găsesc, în medie, în corpul tău. Acestea se găsesc pe aproape fiecare parte a corpului, mai puțin pe buze - știti că această zonă este una dintre puținele unde nu transpiri? 

Cum acționează glandele sudoripare

Funcția principală a glandelor sudoripare este aceea de a răci corpul. Corpul tău învață să răspundă atunci când îți este cald, când ești stresată sau solicitată fizic, apelând la sistemul natural de răcire: transpirația.

Toate glandele sudoripare au două componente - secțiunea spiralată în care se produce transpirația și canalul care acționează ca un traseu prin care transpirația ajunge la suprafața pielii.

Este important să înțelegi diferența dintre cele două tipuri de glande sudoripare. Glandele ecrine sunt cel mai des întâlnite, fiind distribuite pe tot corpul. Pe de altă parte, glandele apocrine sunt mai mari și se găsesc, de obicei, în zona subrațului, fiind aproape întotdeauna sursa mirosurilor neplăcute. 

Transpirația apare atunci când glandele sudoripare sunt activate, începând să secrete apă și sare. 

Știai că transpirația nu are, de fapt, niciun miros? Mirosul neplăcut este de fapt cauzat de bacteriile de pe piele din zona glandelor apocrine. Tocmai de aceea, cea mai importantă parte a corpului unde trebuie să aplici antiperspirantul este zona subrațului. 

Când e bine să transpiri și când e ok să previi transpirația

Transpirația poate fi benefică pentru sănătate, dar uneori tot ce îți dorești este să o eviți pe cât posibil. Găsește antiperspirantele care ți se potrivesc.

Recomandările noastre pentru tine